Служба за трансфузиологију

Начелник: Прим. др сци мед. Весна Либек, субспецијалиста клиничке трансфузиологије

Главни техничар: ВМС Светлана Ристовић

 

Служба за трансфузију крви КБЦ Земун Београд је основана 1961. године.

Упоредо са неговањем давалаштва крви развијена је и клиничка трансфузиологија којом се данас обезбеђује обављање преко 10.000 хируршких интервенција као и неопходна трансфузиолошка потпора свим осталим пацијентима КБЦ Земун. За потребе несметаног рада КБЦ Земун Београд, Служба ради 24 часа дневно и сарађује са свим осталим здравственим установама Београда.

Данас у Служби ради 6 лекара (три лекара специјалиста трансфузијске медицине, од којих је један и субспецијалиста клиничке трансфузиологије и доктор медицинскух наука а 2 лекара специјалисте имају и звање академског специјалисте) и три лекара на специјализацији из трансфузионе медицине. У Служби раде и 22 медицинска техничара (сви техничари имају завршен В степен едукације из трансфузиологије, а од тога је 5 техничара са Вишом стручном спремом).

 

 

Добровољно давање крви

Снабдевање сигурном крвљу се спроводи кроз прикупљање крви од добровољних неплаћених давалаца крви, а део њих је уписан у регистар донора органа и ткива и регистар донора матичних ћелија, којима се може приступити и у нашој Установи. Добровољни давалц крви може бити свака здрава особа телесне масе  преко 50 кг између 18 и 65 година. Мушкарци могу безбедно дати крв на сваких дванаест, а жене на сваких шеснаест недеља. Крв се одмах након прикупљања процесуира и аутоматски тестира на изазиваче болести који могу бити пренети крвљу (ХИВ, жутица типа Б и Ц, сифилис) и имунохематолошки испитује у АБО, Рх(Д) систему, као и у не-АБО крвногрупним системима.

 

Transfuzija: separacija

 

Служба окупља и брине о преко 8.500 добровољних даваоца крви, са којима ради сваког радног дана од 07-17h, али и са мобилном екипом на терену радним данима и викендом,  у установама, месним заједницама и школама на територији Општина Земун и Сурчин. У сарадњи са Црвеним крстом Земуна и Сурчина, спроводе се и различите манифестације посвећене како најмлађим суграђанима тако и даваоцима крви у циљу развијања идеја хуманости и неговања здравих стилова живота. 

 

         

        

Клиничка трансфузиологија

Служба се у домену преоперативне припреме и интраоперативних процедура бави претрансфузиолошким тестиранијем и издавањем крви,  рационалном дистрибуцијом крвних компоненти за хируршке пацијенте, као и пацијенте којима је неопходна потпора крвним компонентама. Доступне су и методе аферезних терапеутских поступака, као и потребни консултативни прегледи за пацијенте КБЦ Земун. Имунохематолошко тестирање, испитивање хемостазних поремећаја, функционално испитивање тромбоцита, као и пери и пренатална заштита трудница и тестирање на тромбофилију се свакодневно обавља за потребе стационарних, али и амбулантних пацијената, а спроводе се по савременим стандардима медицинске и лабораторијске праксе. Трансфузиолошка амбуланта Поликлинике КБЦ Земун отворена је за све пацијенте од 07:00 до 08:30h понедељком, уторком, средом и петком, док је четвртком од 07 до 08:30h  пријем амбулантних узорака резервисан за труднице.