КБЦ ЗЕМУН ДОБИО НОВУ МЕДИЦИНСКУ ОПРЕМУ: Донација вредна више од 500.000 евра!

Фондација Принцезе Катарине Карађорђевић и Комисија за хитну помоћ и опрему (Project C.U.R.E) из Колорада испоручили су данас медицинску опрему вредну више од 500.000 евра Клиничко-болничком центру Земун.

 

Испоруци медицинске опреме присуствовали су принцеза Катарина, директор Пројекта "Kjur" др Даглас Џексон и амбасадор САД у Србији Кајл Скат, који су истакли да ће разноврсна медицинска опрема допринети бољем функционисању КБЦ "Земун".

Принцеза Катарина је подсетила да ово није први пројекат који је реализован у сарадњи са Пројектом "Kjur", већ да су захваљујући тој организацији донирана и четири нова модерна стерилизатора вредна више од 1,4 милиона евра за болнице у Новом Саду, Београду, Краљеву и Лесковцу.

"Сигурна сам да ће ова медицинска опрема бити веома вредна лекарима и сестрама у земунској болници и да ће им свакодневни рад учинити лакшим", рекла је она и захвалила се др Џексону на сарадњи, изразивши наду да ће та сарадња бити настављена и убудуће како би услови лечења у Србији били бољи.

Амерички амбасадор Скат је казао да је заправо др Џексон прави амбасадор Америке данас у Србији, док је читава медицинска опрема достављена земунској болници поклон америчког народа.

Он је истакао да Пројекат "Кјур" има шест складишта у целој Америци и да сваке године пошаље више од 200 контејнера медицинске опреме земљама којима је потребна помоћ.

"То је могуће само ако неко плати за транспорт, што је Србију урадила Фондација Катарине Карађорђевић, која је, такође, од америчких донатора прикупила новац за транспорт опреме", указао је Скат.

Др Џексон каже да је ова донација резултат армије од 25.000 америчких волонтера који су део Пројекта "Кјур" који верују у рад лекара и медицинских сестара и који су са великом великодушношћу спаковали кутије пуне медицинске опреме.

"Донација је успех Фондације Катарине и великог тима волонтера који шаљу поруку лекарима и медицинским сестрама да нису сами у овом послу, већ да постоје људи широм света који цене оно што радите и желе да им помогну", рекао је Џексон.

Директор КБЦ "Земун", Драгош Стојановић, овом приликом је захвалио принцези Карађорђевић и др Џексону на медицинској опреми која ће, каже, омогућити лакше функционисање свих одељења те болнице.

Пројекат "Кјур" је највећа светска непрофитна организација која се бави донирањем медицинске опреме болницама, клиникама и домовима здравља у земљама у развоју, а од 1987. године та организација обезбедила је медицинске донације у вредности од 550 милиона долара.

 

Kurir.rs/Tanjug

Аутор: Фото: Тањуг/Филип Крајинчанић