ПОДВИГ ЗЕМУНСКИХ ЛЕКАРА ПРВИ ПУТ УКЛОНИЛИ ТРОМБ ИЗ МОЗГА

У Клиничко-болничком центру Земун у Београду лекари су по први пут одстранили тромб из крвних судова мозга, и то код пацијента који је недавно имао две операције на отвореном срцу.

ФОТО: ВЛАДИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ / РАС СРБИЈА

На интензивној нези ове болнице лежи Предраг Бањеглав (65) из Београда. Иако изнурен и измучен бројним хируршким захватима у последње време, овај човек неизмерно је захвалан лекарима који су му спасли живот. Пре више од две недеље код њега је урађена операција на крвним судовима срца, троструки бајпас, као и операција срчаног залиска. Као једна од могућих компликација код таквог пацијента је и настанак можданог удара због тромба који се створи и зачепи крвни суд у можданом стаблу. Тај део мозга остаје без довода крви, а самим тим и безкисеоника и других хранљивих материја.

- Све је добро и лепо када се налазите у сигурним рукама. Ја сам пре неколико недеља имао две операције на отвореном срцу... Након тих операција било је све у реду у почетку, међутим, пре неколико дана седео сам са ћерком која је приметила нешто чудно у мојој моторици што јој се није свидело... Ја нисам ништа осећао, али она је приметила да ми се капци лепе, да чудно држим једну руку... Позвала је Хитну помоћ и они су ме довезли овде. Срећом, дошао сам на право место и хвала богу све се завршило како треба - прича нам Предраг.

 

Код мо­жданог удара време је кључни фактор, па је изузетно важно јавити се лекару одмах по појави првих симптома. Одстрањивање тромба из крвних судова мозга мора се урадити у првих осам сати од појаве симптома. Лекари тада кроз препону уводе катетере и микрокатетере којима долазе до крвних судова у мозгу. Помоћу стента тромб се обухвати и извади из крвног суда.

ТИМ ДОБРО ОБУЧЕНИХ ЛЕКАРА

ФОТО: ВЛАДИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ / РАС СРБИЈА

Ова метода подразумева извођење у општој анестезији, при чему се пласирањем катетера кроз крвни суд у препони дође до главних крвних судова можданог стабла и коришћењем специфичних инструмената евакуише тромб из неког од зачепљених крвних судова који је изазвао проблем. Тим добро обучених лекара КБЦ Земун из области неурологије, неурохирургије, радиологије и анестезије је у сарадњи са еминентним проф. др Миланом Мијаиловићем извео ову захтевну итнервенцију без икаквих компликација, објаснио је проф. др Драгош Стојановић, директор КБЦ Земун.

 

Преузето са: blic.rs