ПРЕДСЕДНИК У КБЦ ЗЕМУН: БОЉИ УСЛОВИ ЗА ЛЕЧЕЊЕ, ЗАВРШЕТАК РАДОВА НАЈКАСНИЈЕ ДО ВИДОВДАНА

Клинички центар први пут добија магнетну резонанцу, проширује капацитете свог рада још једном ангио салом, Ро и Ехо апаратима, као и плазма стерилизаторима

Tanjug

БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би до краја маја или најкасније до Видовдана наредне године требало да буде завршена комплетна обнова Клиничко-болничког центра Земун. Вучић је данас у тој здравственој установи обишао до сада реконструисане и новоопремљене просторије, те приметио да је зграда у којој је смештена педијатрија, а која је под заштитом државе, у очајном стању, и да креће и њена обнова.

Истакао је да се после много година обнављају здравствени објекти у Србији, почев од КЦ Ниш, Ургентног центра КСЦ, али и Клиничко болнички центар Земун.

"Срећан сам због магнетне резонанце која по први пут постоји у земунској болници, због ангио сале... Овде је и зграда, која је прелепа, и под заштитом државе, али је руинирана, у којој се деца лече и сада крећемо у обнову, јер хоћемо боље услове за и здравију децу", рекао је Вучић новинарима у Земуну.

Указао је да ће и та обнова бити финансирана из буџета, захваљујући томе што имамо суфицит.

"Очекујемо до краја маја, најкасније до Видовдана следеће године да комплетна обнова буде завршена", подвукао је председник државе.

Указао је да се у КБЦ Земун годишње лечи 300.000 пацијената. Рекао је да је град доста новца уложио уобнову фасада, али и приметио да има и даље неуређених фасада у Земуну и замолио да и оне буду што пре уређене. 

Вучић је назначио да се сада ради и побољшава здравствени систем у Србији, који је срце нашег друштва, јер има средстава за то, захваљујући спроведеним економским реформама, од 2014. године. Подсетио је да је Србија друга најбрже растућа економија у Европи и земља која најбрже снижава јавни дуг, као и земља ван ЕУ са најнижом стопом незапослености у овом делу Европе, са највише директних страних инвестиција.

 

Tanjug

"На добром смо путу, зато је важно и на томе инситрам - на очувању мира и стабилности. Да наставимо реформе, пре свега пореске амдинистрације, да побољшавамо пословни амбијент, да снижавамо доприносе и порезе на зараде и тражимо од иневститора да улажу све више, јер ћемо тако имати и боље домове здравља и клиничке центре", рекао је Вучић.

Како је рекао, много је урађено у српском здравству, али много више мора да буде урађено и то илустровао тиме што је Србија пре неколик година била последња на листи европских здравствених система, док је данас шест земаља иза нас.

"Желимо да унапређујемо систем брже и снажније и верујем да ћемо успети", закључио је Вучић.

КБЦ Земун је здравствена установа, која је основана пре више од 230 година, 1784. године, у доба Хабсбуршке монархије. У њему се на годишњем нивоу прегледа више од 300.000 пацијената, а поред стандардних дијагностичких и терапијских процедура Центар примењује и најсавременије облике минимално инвазивних и ендоскопских интервенција из области опште хирургије, неурохирургије, урологије, гинекологије, ортопедије као и радиологије, кардиологије, гастроентерологије и неурологије.

 

Tanjug

Захваљујући подршци државе, која је издвојила више од два милиона евра - за нови апарат за магнетну резонанцу чија вредност износи више од 685. 000 евра, опрему за ангио салу више од 300.000 евра, ултразвучни апарат близу 130.000 евра, уз нови дигитални рентген апарат и комплет грађевинске радове - КБЦ Земун сада први пут у својој историји добија магнетну резонанцу, проширује капацитете свог рада још једном ангио салом, Ро и Ехо апаратима, као и плазма стерилизаторима.

У КБЦ Земун је запослено 1. 40 медицинског и немедицинског кадра, од тога 260 лекара, 750 средњег и вишег медицинског кадра као и више од 100 немедицинских радника.

Та установа је и седиште три наставне базе Медицинског факултета Универзитета у Београду са наставним кадром укљученим у све облике научно-наставног и стручног рада, располаже са 620 кревета у стационарним службама које су распоређене у 10 објеката. 

 

Преузето са: Новости