Прослављено 230 година КБЦ „Земун“

Свечаном академијом Клиничко-болнички центар Земун данас је обележио 230 година постојања. Свечаности је присуствовао велики број званица којима су уручене плакете и повеље.

- Ова болница настала је још на територији Хабзбуршке монархије, а чувени доктор Војислав Суботић овде је почео свој рад. Такође су кроз установу прошли бројни лекари који су поставили темеље модерног здравства на овим просторима. Током година наставићемо да опремамо болницу, а два одељења лабораторије и дијализе током ове године биће реконструисана - рекао је др Драгош Стојановић, директор КБЦ Земун.

Он је најавио да ће са усавршавањем медицинара у иностранству наставити и наредних година.

- Уз помоћ Министарства здравља наши запослени наставиће да се усавршавају широм света, а циљ нам је да створимо услове да лекари своје знање примене у пракси - истакао је др Стојановић.

Он је нагласио да ће ова установа у 2014. добити и две потпуно опремљене операционе сале за неурохирургију и ортопедију.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић истакла је да је 230 година дуг период, а да је ова установа јединствена и по томе што су се још давне 1784. православна и римокатоличка болница сјединиле у једну установу.

- Овај КБЦ има дугу историју, у њој је доктор Суботић од кухињскх просторија направио прве операционе сале, а у болници данас ради 1.100 здравствених радника, и сваке године прегледа се око 20.000 људи. Поносни смо данас због традиције и свега што КБЦ Земун ради, али и због тога што је у саме темеље унесено нешто важно, а то је да здравствена нега мора бити иста за све без обзира на веру - рекла је министарка којој је уручена плакета за нарочите заслуге.

Поводом јубилеја додељене су плакете и председнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу, првом потпредседнику владе Александру Вучићу, надбискупу Станиславу Хочевару, патријарху Иринеју, председнику САНУ Николи Хајдину, ректору београдског универзитета Владимиру Бумбаширевићу, Медицинском факултету у Београду, Републичком фонду за здравствено осигурање и Клиничком центру Србије.

Осим плакета додељене су и повеље представницима амбасада Аустрије, Норвешке, Јапана, Цешке, Алжира и Српском лекарском друштву.

Плакете су добили и принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, чија је фондација данас доделила болници ултразвучни апарат и апарат за анестезију.

Земунска болница основана је на данашњи дан 25. фебурара 1784. године наредбом генералне команде Хазбуршке монархије којом су спојене католичка и православна болница.

Болница постаје савремено лечилиште када је у њу 1883. године дошао доктор Војислав Суботић који је од кухињских просторија направио операционе сале.

КБЦ Земун је и прва болница на овим просторима која је добила рентген апарат 1901. године, само годину дана пошто је апарат и измишљен.