Vučić u KBC Zemun: Zdravstvo je srce našeg društva

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je rekonstruisane i novoopremljene prostorije Kliničko-bolničkog centra Zemun. Zdravstvo je srce našeg društva, poručio je predsednik.

Aleksandar Vučić je u obraćanju u KBC Zemun rekao da vidi da su medicinski radnici srećni jer znaju da ih čeka bolja oprema. Zdravstvo je srce našeg društva, moramo da imamo zaštićene starije sugrađane i da brinemo o deci, rekao je Vučić.

Vučić je u toj zdravstvenoj ustanovi obišao do sada rekonstruisane i novoopremljene prostorije, te primetio da je zgrada u kojoj je smeštena pedijatrija, a koja je pod zaštitom države, u očajnom stanju, i da kreće i njena obnova.

Istakao je da se posle mnogo godina obnavljaju zdravstveni objekti u Srbiji, počev od KC Niš, Urgentnog centra KSC, ali i Kliničko-bolnički centar Zemun.

"Srećan sam zbog magnetne rezonance koja prvi put postoji u zemunskoj bolnici, zbog angio sale... Ovde je i zgrada, koja je prelepa, i pod zaštitom države, ali je ruinirana, u kojoj se deca leče i sada krećemo u obnovu, jer hoćemo bolje uslove i zdraviju decu", rekao je Vučić novinarima u Zemunu.

Ukazao je da će i ta obnova biti finansirana iz budžeta, zahvaljujući tome što imamo suficit.

"Očekujemo do kraja maja, najkasnije do Vidovdana sledeće godine da kompletna obnova bude završena", podvukao je predsednik.

Ukazao je da se u KBC Zemun godišnje leči 300.000 pacijenata.

Rekao je da je grad dosta novca uložio u obnovu fasada, ali i primetio da ima i dalje neuređenih fasada u Zemunu i zamolio da i one budu što pre uređene.

Vučić je naznačio da se sada radi i poboljšava zdravstveni sistem u Srbiji, koji je srce našeg društva, jer ima sredstava za to, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, od 2014. godine.

Podsetio je da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi i zemlja koja najbrže snižava javni dug, kao i zemlja van EU sa najnižom stopom nezaposlenosti u ovom delu Evrope, sa najviše direktnih stranih investicija.

"Na dobrom smo putu, zato je važno i na tome insistiram – na očuvanju mira i stabilnosti. Da nastavimo reforme, pre svega poreske administracije, da poboljšavamo poslovni ambijent, da snižavamo doprinose i poreze na zarade i tražimo od investitora da ulažu sve više, jer ćemo tako imati i bolje domove zdravlja i kliničke centre", rekao je Vučić.

Kako je rekao, mnogo je urađeno u srpskom zdravstvu, ali mnogo više mora da bude urađeno i to ilustrovao time što je Srbija pre nekoliko godina bila poslednja na listi evropskih zdravstvenih sistema, dok je danas šest zemalja iza nas.

"Želimo da unapređujemo sistem brže i snažnije i verujem da ćemo uspeti", zaključio je Vučić.

КБЦ Земун је здравствена установа, која је основана пре више од 230 година, 1784. године, у доба Хабсбуршке монархије.

Захваљујући подршци државе, која је издвојила више од два милиона евра – за нови апарат за магнетну резонанцу чија вредност износи више од 685. 000 евра, опрему за ангио салу више од 300.000 евра, ултразвучни апарат близу 130.000 евра, уз нови дигитални рендген апарат и комплет грађевинске радове – КБЦ Земун сада први пут у својој историји добија магнетну резонанцу, проширује капацитете свог рада још једном ангио салом, Ро и Ехо апаратима, као и плазма стерилизаторима.

"Од првог октобра у пуном капацитету ће радити ова магнетна резонанца. Не само да ће радити, биће укључена у списак установа за листе чекања које се ажурирају сваког дана у 12 сати. Они су обезбедили кадар, радиће у две смене и ово ће много помоћи здравственом сиситему Србије", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Директор КБЦ Земун др Драгош Стојановић рекао је да та установа први пут добија савремену магнетну резонанцу која ће смањити листу чекања. "Помоћи ће у дијагностици најтежих облика болести које можемо да лечимо што пре и што адекватније", рекао је Стојановић.

 

Преузето: РТС