Proslavljeno 230 godina KBC „Zemun“

Svečanom akademijom Kliničko-bolnički centar Zemun danas je obeležio 230 godina postojanja. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica kojima su uručene plakete i povelje.

- Ova bolnica nastala je još na teritoriji Habzburške monarhije, a čuveni doktor Vojislav Subotić ovde je počeo svoj rad. Takođe su kroz ustanovu prošli brojni lekari koji su postavili temelje modernog zdravstva na ovim prostorima. Tokom godina nastavićemo da opremamo bolnicu, a dva odeljenja laboratorije i dijalize tokom ove godine biće rekonstruisana - rekao je dr Dragoš Stojanović, direktor KBC Zemun.

On je najavio da će sa usavršavanjem medicinara u inostranstvu nastaviti i narednih godina.

- Uz pomoć Ministarstva zdravlja naši zaposleni nastaviće da se usavršavaju širom sveta, a cilj nam je da stvorimo uslove da lekari svoje znanje primene u praksi - istakao je dr Stojanović.

On je naglasio da će ova ustanova u 2014. dobiti i dve potpuno opremljene operacione sale za neurohirurgiju i ortopediju.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da je 230 godina dug period, a da je ova ustanova jedinstvena i po tome što su se još davne 1784. pravoslavna i rimokatolička bolnica sjedinile u jednu ustanovu.

- Ovaj KBC ima dugu istoriju, u njoj je doktor Subotić od kuhinjskh prostorija napravio prve operacione sale, a u bolnici danas radi 1.100 zdravstvenih radnika, i svake godine pregleda se oko 20.000 ljudi. Ponosni smo danas zbog tradicije i svega što KBC Zemun radi, ali i zbog toga što je u same temelje uneseno nešto važno, a to je da zdravstvena nega mora biti ista za sve bez obzira na veru - rekla je ministarka kojoj je uručena plaketa za naročite zasluge.

Povodom jubileja dodeljene su plakete i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, patrijarhu Irineju, predsedniku SANU Nikoli Hajdinu, rektoru beogradskog univerziteta Vladimiru Bumbašireviću, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Kliničkom centru Srbije.

Osim plaketa dodeljene su i povelje predstavnicima ambasada Austrije, Norveške, Japana, Ceške, Alžira i Srpskom lekarskom društvu.

Plakete su dobili i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, čija je fondacija danas dodelila bolnici ultrazvučni aparat i aparat za anesteziju.

Zemunska bolnica osnovana je na današnji dan 25. feburara 1784. godine naredbom generalne komande Hazburške monarhije kojom su spojene katolička i pravoslavna bolnica.

Bolnica postaje savremeno lečilište kada je u nju 1883. godine došao doktor Vojislav Subotić koji je od kuhinjskih prostorija napravio operacione sale.

KBC Zemun je i prva bolnica na ovim prostorima koja je dobila rentgen aparat 1901. godine, samo godinu dana pošto je aparat i izmišljen.