PODVIG ZEMUNSKIH LEKARA Prvi put uklonili tromb iz mozga

U Kliničko-bolničkom centru Zemun u Beogradu lekari su po prvi put odstranili tromb iz krvnih sudova mozga, i to kod pacijenta koji je nedavno imao dve operacije na otvorenom srcu.

Na intenzivnoj nezi ove bolnice leži Predrag Banjeglav (65) iz Beograda. Iako iznuren i izmučen brojnim hirurškim zahvatima u poslednje vreme, ovaj čovek neizmerno je zahvalan lekarima koji su mu spasli život. Pre više od dve nedelje kod njega je urađena operacija na krvnim sudovima srca, trostruki bajpas, kao i operacija srčanog zaliska. Kao jedna od mogućih komplikacija kod takvog pacijenta je i nastanak moždanog udara zbog tromba koji se stvori i začepi krvni sud u moždanom stablu. Taj deo mozga ostaje bez dovoda krvi, a samim tim i bezkiseonika i drugih hranljivih materija. 


FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

- Sve je dobro i lepo kada se nalazite u sigurnim rukama. Ja sam pre nekoliko nedelja imao dve operacije na otvorenom srcu... Nakon tih operacija bilo je sve u redu u početku, međutim, pre nekoliko dana sedeo sam sa ćerkom koja je primetila nešto čudno u mojoj motorici što joj se nije svidelo... Ja nisam ništa osećao, ali ona je primetila da mi se kapci lepe, da čudno držim jednu ruku... Pozvala je Hitnu pomoć i oni su me dovezli ovde. Srećom, došao sam na pravo mesto i hvala bogu sve se završilo kako treba - priča nam Predrag.

Kod mo­ždanog udara vreme je ključni faktor, pa je izuzetno važno javiti se lekaru odmah po pojavi prvih simptoma. Odstranjivanje tromba iz krvnih sudova mozga mora se uraditi u prvih osam sati od pojave simptoma. Lekari tada kroz preponu uvode katetere i mikrokatetere kojima dolaze do krvnih sudova u mozgu. Pomoću stenta tromb se obuhvati i izvadi iz krvnog suda.

TIM DOBRO OBUČENIH LEKARA


FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Ova metoda podrazumeva izvođenje u opštoj anesteziji, pri čemu se plasiranjem katetera kroz krvni sud u preponi dođe do glavnih krvnih sudova moždanog stabla i korišćenjem specifičnih instrumenata evakuiše tromb iz nekog od začepljenih krvnih sudova koji je izazvao problem. Tim dobro obučenih lekara KBC Zemun iz oblasti neurologije, neurohirurgije, radiologije i anestezije je u saradnji sa eminentnim prof. dr Milanom Mijailovićem izveo ovu zahtevnu itnervenciju bez ikakvih komplikacija, objasnio je prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC Zemun.

Preuzeto sa: Blic.rs