Veliki jubilej KBC Zemun: Četiri decenije službe ORL

Kliničko-bolnički centar Zemun svečano obeležio veliki jubijej - 40 godina postojanja Službe za uho, grlo i nos. Ovde je još 1904. godine urađena prva operacija preloma vilice na Balkanu.

Služba za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničko-bolničkog centra Zemun, jedina ovog tipa u prekosavskom regionu koja zbrinjava oko milion stanovnika, svečanom akademijom obeležila je u petak četiri decenije postojanja.

Svečanost je posvećena osnivačima službe dr Miloradu Mešteroviću i dr Teodoru Dunđeroviću, prvim specijalistima maksilofacijalne hirurgije u KBC Zemun. Dr Mešterović bio je i predsednik Svetskog udruženja stručnjaka maksilofacijalne hirurgije.

U KBC Zemun je još 1904. godine urađena prva operacija preloma vilice na Balkanu.

- Lekari ove službe obavljaju sve nasloženije intervencije onkološke hirurgije lica, vilice i vrata, povrede kostiju lica i vilice, intervencije traumatologije, kao i hirurgiju urođenih anomalija lica i vrata- kaže primarijus dr Aleksandar Oroz, načelnik službe.

Specijalni gosti na svečanoj proslavi bili su dr Branko Bojović, šef odseka plastične hirurgije u Opštoj bolnici u Masačusetsu i Bolnici za decu u Bostonu, i dr Milomir Ninković, šef odseka za plastičnu hirurgiju u Univerzitetskoj bolnici Bogenhaus u Minhenu. Dr Bojović je jedan od doktora koji su 2012. godine uradili prvu transplantaciju lica u bolnici u Baltimoru, dok je dr Ninković poznat kao doktor koji je operisao bivšeg hrvatskoh predsednika Ivu Josipovića, bivšeg hrvatskog premijera Ivicu Račana, kao i mnoge svetske državnike, glumce, sportiste i javne ličnosti.

Oni su u petak održali predavanja o novim dostignućima u maksilofacijalnoj hirurgiji.

Ova služba sarađuje sa nekim od najprestižnijih ORL centara u Evropi. Zahvaljujući ličnom angažovanju dr Oroza i dr Bojovića, između bolnice u Bostonu i Službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC Zemun uspostavljena je razmena lekara, koji iz Bostona dolaze na usavršavanje u KBC Zemun.

Preuzeto sa www.novosti.rs