Заједничке медицинске делатности

Управник: Прим.др сци мед. Весна Либек
Главна сестра: ВМС Милена Милисављевић


Служба за фармацеутску делатност

Начелника Службе: Мр пх спец Недељка Новаковић
Главни фармацеутски техничар: Силва Бубуљ, фарм. техничар

 

У време оснивања Градске болнице пре 230 година снабдевање лековима је спроводјено из тадашњих апотека у граду. Једна од њих је билаи апотека Јозефа Филипа, који је снабдевао ново установљену Градску болницу лековима „с трећином попуста“.

Болничка апотека се помиње тек од 1891. године када је сазидана нова зграда у Вртларској улици. Апотека је обновљена 1931. године. Повећањем обима посла наметнула се потреба да се ова служба просторно прошири, прво у монтажни део зграде у кругу болнице, а1967. године тадашња Служба за снабдевање лековима је смештена у садашње просторије КБЦ Земун. Нове просторије су наменски прављене, тако да је болничка апотека имала официну, материјалку, стерилни блок, просторију за прање посуђа.

За развој службе најзаслужнији су њени начелници: мр пх Влада Митракович, мр пх Анкица Рутешић, мр пх Вјера Тодоровић, мр пх спец Споменка Окановић, мр пх спец Каћа Богдановић, мр пх Драгана Словић а од 2016 мр пх спец Недељка Новаковић. Допринос развоју службе дали су и главни фармацеутски техничари Милинка Крсмановић, Татјана Ђукановић а од 2017 и Силва Бубуљ. Данас болничка апотека има 3 магистра фармације (један је специјалиста фармакотерапије ) и 4 фармацеутска техничара.

Болничка апотека набавља, лагерује и издаје лекове, санитетски и потрошни материјал, као и друга средства потребна за дијагностиковање и лечење. Такође апотека води материјално књиговодство. Данас апотека учествује у спровођењу јавних набавки, прати потрошњу лекова, санитетског и потрошног материјала, пружа све потребне информације везане за лекове и терапију. У апотеци се раде фармакоекономске анализе и шодно добијеним резултатима дају предлози за спровођење рационалне терапије. Запослени у Служби прате смернице ФИП-а ( Интернатионал Пхармацеутицал Федератион) и ЕАХП-а (Еуропеан Ассоциатион оф Хоспитал Пхармацистс) везане за болничку фармацију, тако што је услов “седам правих елемената” ( прави пацијент ,прави лек, права доза ,прави пут, право време, права информација, права документација) у фокусу рада свих запослених у Служби. Фокус рада се помера од лека све више ка пацијенту.

У наредном периоду кадровски потенцијали као и одлична сарадња са свом запосленима у КБЦ ће омогућити даљи развој Службе за фармацеутску делатност и остваривање главног циља услуга болничке фармације - оптимизовање ишода лечења пацијената кроз сарадњу са мултидисциплинарним тимовима како би се постигла одговорна употреба лекова у свим окружењима.