KBC" Zemun" je 23.02.2024.godine ,obeležio 240 godina postojanja i rada uz dodelu plaketa za doprinos razvoju zdravstva, prosvete i nauke.

Zemunska bolnica, današnji Kliničko bolnički centar Zemun, osnovana je 1784. godine i najstarija je bolnica u Srbiji. Novi rendgen aparat nabavljen je već 1901. godine, samo jednu godinu pošto je dodeljena Nobelova nagrada za otkriće X zraka. Pod nazivom Kliničko bolnički centar Zemun bolnica deluje od 31. decembra 1983. godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom obeležavanja 240 godina postojanja Kliničko bolničkog centra Zemun, da je neizmerno zahvalna lekarima što su svojim nesebičnim radom od te ustanove napravili simbol zdravstvene brige i sigurnosti za naše građane.

"Ja posebno danas želim da istaknem zahvalnost za herojski napor koji je uložen tokom pandemije COVID-19 u ovoj ustanovi. Vaši lekari, medicinske sestre, tehničari i svi ostali zaposleni borili su se za svaki život pružajući negu i podršku pacijentima u najtežim trenucima za njih, njihove porodice i našu zemlju", istakla je Brnabić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da istorija pamti da je dolaskom mladog hirurga Vojislava Subotića i pretvaranjem bolničke kuhinje u operacionu salu, Zemunska bolnica krenula u novo doba medicine.

"Danas kada KBC Zemun poseduje 12 operacionih sala, dobro je setiti se bolničke kuhinje sa početka njihove priče, iz koje je krenuo doktor Subotić, jer jubileji poput ovoga treba da nas podsete da od nas ništa ne počinje, niti se sa nama završava. Mi smo tu da održimo, unapredimo i predamo dalje znanje, umeće, sposobnosti i talente na dobrobit svih naših pacijenata", navela je Grujičić.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović izjavio je da je obeležavanje 240 godina postojanja ustanove obaveza delikatnog nasleđa koje moramo da čuvamo i negujemo.

"Treba svi da shvatimo koliko je u 240 godina prošlo bolesnih ljudi kroz ovu ustanovu, tražeći i nalazeći lek za svoje bolesti, dobru negu, toplu ljudsku reč i pomoć u teškim trenucima", kazao je Stojanović.