MINISTAR LONČAR U KBC ZEMUN Od januara zapošljavanje novog osoblja!

Кliničko-bolnički centar "Zemun" dobio je angio salu za kombinovanu dijagnostiku i intervencije na krvnim sudovima i novi multislajsni skener u koje je Ministarstvo zdravlja uložilo 1,55 miliona evra.

Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nakon obilaska Zemunske bolnice rekao da je ta ustanova dobila najsavremeniji aparat za pregled srca koji traje oko jedne sekunde, dok, kako je objasnio, kompletna dijagnostika traje manje od pet minuta.

Novi 640 MSCT skener podržava skeniranje celog tela sa niskim dozama zračenja i posebnim tehnikama dinamičkih pregleda 3D perfuzije krvnih sudova, miokarda, mozga, pluća, koštanog zglobnog sistema, kao i ostalih parenhimatoznih organa.

-Za pacijenta i osoblje to znači minimum zračenja i nalaz kakav do sada nije mogao da se dobije ni na jednom skeneru. Ova ustanova je jedina koja ima ovakav najsavremeniji skener, a koliko znam tek treba da ga dobije i Slovenija, rekao je Lončar.

Naveo je da je novi skener namenjen ne samo za pregled srca već kompletnog organizma i istakao da će nova oprema doprineti bržoj i efikasnijoj dijagnostici i olakšati lečenje pacijenata.

Lončar je obišao i novu angio salu u kojoj će se, kako je rekao, raditi intervencije na krvnim sudovima srca, mozga, vrata...

-Osoblje će ići na dalje usavršavanje, a lekari su već u četvrtak u angio sali imali prvu operaciju i spasili su život jednom mladiću, rekao je Lončar.

Ministar je najavio i proširenje kapaciteta bolnice navodeći da je država otkupila zgradu Samostana u neposrednih blizini te ustanove, čija je vrednost 2,7 miliona evra.

Кako je rekao, u toj zgradi nakon rekonstrukcije biće, između ostalog, i centar za vantelesnu oplodnju koji Zemunska bolnica do sada nije imala.

-Ova ustanova ispunjava sve uslove da i to radi, a želimo da pomognemo parovima koji imaju problem sa dobijanjem potomstva i da imamo što više dece, rekao je ministar.

Naveo je da će u novoj zgradi od 2.500 kvadrata biti i dnevna bolnica, kao i da će biti prošireni kapaciteti onkologije i centra za dijalizu.

Najavio je da će u toj bolnici od januara početi zapošljavanje novog kadra koji će raditi u proširenim kapacitetima.

-Počećemo sa prijemom novih lekara i sestara, sa njihovim obukama i usavršavanjem, da bismo imali spremno osoblje kada se završi rekonstrukcija Samostana i da znamo zašto ulažemo, jer ima primera kada se ulagalo u obnovu i opremu, a u bolnicama nije imao ko da radi, rekao je Lončar.

Dodao je da Srbija nema problem sa zapošljavanjem medicinskog kadra, za razliku od mnogih evropskiih zemalja.

-Računali smo da će deo ljudi otići u penziju, neko u privatni sektor ili inostranstvo i nismo došli u situaciju da nemamo koga da zaposlimo. Deo lekara se vraća iz inostanstva, veće su i plate, ali siguran sam da će uslovi rada biti odlučujući faktor da mladi ostanu u zemlji, kazao je Lončar.

Podsetio je da КBC Zemun od septembra radi u režimu svakodnevnih dežurstava kao Urgentni centar za prekosavski region, kao i da od tada radi i trijažna ambulantu za kovid pacijente.

-Mnogo vremena su proveli u kovid sistemu, postigli vrhunske rezultate, samo oni znaju kako im je i kako izdržavaju, zato apelujem na građane da urade sve što je do njih da bi sačuvali zdravstveni sistem i da bismo mogli da pomažemo i pacijentima koji nisu ugroženu koronom, kazao je Lončar.

Printscreen

Direktor КBC Zemun Dragoš Stojanović istakao je da je ta ustanova imala maksimalnu podršku Ministarstva zdravlja za sve projekte koje su realizovani u poslednje tri godine kada je u zemunskoj bolnici kompletno rekonstruisana i opremljena zgrada neurologije, pedijatrije, poliklinike...

-Sada smo dobili i najsavremeniji skener i novu angio salu, a biće prošireni i kapaciteti, rekao je Stojanović i zahvalio resornom ministarstvu na podršci u obnovi i opremanju te bolnice.

Naveo je da КBC Zemun ima 1307 zaposlenih, 100 više nego pre dve godine, ističuhi da je osoblje najveći kvalitet te ustanove i da su lekari i medicinske sestre izdržali tri talasa korone, a od septembra i režim rada svakodnevnog dežurstva.

-Nije to lako, umorni smo, ali motiv stvara energiju. Кad imamo dobre uslove za rad, plate su nam veće, slali smo ljude na usavršavanja i u zemlji i inostranstvu, tako da smo rame uz rame sa svetom, rekao je Stojanović.

U specijalističkoj Poliklinici КBC Zemun od septembra je pregledano između 1000 i 1200 pacijenata dnevno, odnosno, oko 80.000 građana.

Ova ustanova je od marta 2020. godine do maja ove godine u tri navrata bila u kovid režimu, a u tom periodu pregledano je 28.000 kovid pacijenata, a u toj bolnici lečeno je oko 8000 obolelih od virusa korona.

Preuzeto: Alo